A K D E N İ Z  İ L E  E G E 'N İ N  B U L U Ş T U Ğ U 

C E N N E T  D A T Ç A 

www.datca.8m.net Reklam verin Destekleyin...

Datça Sayfaları
  Ana Sayfa
  Tarihi
    Eski Datça
    Knidos
    Reşadiye
  İklimi
  Bitki Örtüsü
  Görülecek Yerler
    Ilıca Göl
    Yel Değirmenleri
    Köyler-Koylar
  Mavi Yolculuk
    Limanlar
  Can Yücel 
  Etkinlikler
  Ulaşım
  Önemli Telefonlar
  Konaklama
    Oteller
     Pansiyonlar
  Ziyaretçi Defteri
    Yazın!
     Okuyun!

Bugün

   




 

Mavi Yolculuk

            Datça yarımadası dantel örneği yüzlerce koyu ile Bodrum’dan başlayan ve Antalya’ya ulaşan en önemli uğrak yerlerini bünyesinde bulundurur.

Mavi yolculuk bugün yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgili gösterdikleri bir yat gezisidir. Mavi yolculuğun fikir ve isim babası ünlü yazar,çevirmen ve sanat tarihçesi olan Sabahattin Eyüboğlu’dur. 1946 yılında İzmir’den bir balıkçı teknesi ile çıktığı ilk yolculuğu,her yıl genişleyen arkadaş topluluğunun, özellikle ünlü romancı, araştırıcı ve düşünür Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın katılmaları ile devam etmiş, daha sonra da ünlü çevirmen Azra Erhat’ın da onlarla birlikte olması ile vazgeçilmez bir tutku haline gelmişti. Cevat Şakir Kabaağaç, Halikarnas Balıkçı ve Azra Erhat’ın yazıları ile tanıttığı ve sevdirdiği bu tutku, günümüzde dünya aydınlarının ve gezegenlerinin vazgeçilmez bir tutkusu haline gelmiştir.

          Ege ve Akdeniz kıyılarımız, bu kıyıların binbir güzellikteki koyları, körfezleri Mavi Yolculuğun odak noktalarını oluşturuyorlar. Bu yolculuk süresince doğal güzelliklerle bütünleşen antik kalıntılar ve anıtlar da onun doyum olmaz süsü oluyorlar.

          Mavi Yolculuk ismi Sabahattin Eyüboğlu’nundu. Yolculuğa niçin mavi dediğiyse ancak bu yolculuk gerçekleştirildikten sonra daha iyi anlaşılabilir. Deniz ve Gök masmavi bu yolculuk boyunca. Hem de mavinin her tonunda. Kobalt mavisiyle, lacivertiyle,yeşilimsisi ile koyusu ve açığı ile, mavinin içinde doyasıya yaşadıktan sonra yolculuğun adına , onu en iyi ifadesi olan Mavi yolculuktan başkası elbette denemez. Mavi yolculuğun en ideal dönemleri Mayıs ayının 2. yarısı , Haziran ayı, Ağustos sonları ve Eylül ayının ilk yarısıdır: Temmuz ayında da yapılmakta ise de, özellikle Gökova Körfezi’nde de zaman zaman çıkan karayelin denizi çalkantılı yapması ile alışık olmayan yolcuların biraz sarsıldıkları birer gerçektir.

          Yolculuk bölgesinde sabahları deniz sakin olduğu için sabah erkenden demir almak, yola çıkmak ve öğleden sonra bir koy, ya da körfezde demirlemek ve geceyi orada geçirmek tercih edilmelidir.

          Ege ve Akdeniz kıyılarının birinden başlayan ve diğerinde son bulan Mavi yolculuğun bir hafta, on gün veya on beş gün süreleri düzenlenmektedir. Yolculuk yat kiralanması veya seyahat acenteleri kanalı ile düzenlenen turlara katılmakla gerçekleştirilebilinir. Yatlar genelde 8-12 kişilik olurlar. Yolculuk için verilen fiyatlar yalnız tekne-hizmet ve konaklama için olabileceği gibi, fiyatlara yemek de dahil olabilir. Mavi yolculuk için tekne rezervasyonlarının önceden yapılması veya bir seyahat acentası ile yolculuğa katılması ideal teknelerle yola çıkılması yönünden önemlidir. Şimdi de Datça yarımadasını Bodrum yönünden Gökova körfezinden gelip, Marmaris yönünden terkeden bir Mavi Yolculuk’ta uğranabilecek Datça yarımadası üstündeki liman ve koyları tanıtalım

Koyların ve limanların tanıtımı için lütfen tıklayınız. >>>

 

Sayfa Tasarımı Lidya Web Team  © 2003