A K D E N İ Z  İ L E  E G E 'N İ N  B U L U Ş T U Ğ U 

C E N N E T  D A T Ç A 

www.datca.8m.net Reklam verin Destekleyin...

Datça Sayfaları
  Ana Sayfa
  Tarihi
    Eski Datça
    Knidos
    Reşadiye
  İklimi
  Bitki Örtüsü
  Görülecek Yerler
    Ilıca Göl
    Yel Değirmenleri
    Köyler-Koylar
  Mavi Yolculuk
    Limanlar
  Can Yücel 
  Etkinlikler
  Ulaşım
  Önemli Telefonlar
  Konaklama
    Oteller
     Pansiyonlar
  Ziyaretçi Defteri
    Yazın!
     Okuyun!

Bugün

   




 

Limanlar

 1.Datça Yarımadası : Datça Yarımadası Kuzeydoğu’da Börtübet Limanından başlar. Gökçeler bükü koyu Börtübet limanının güney kıyısında rüzgarlara kapalı, ormanlık bir koydur. Bu koydan sonra sırası ile Küçük Çatı, Çatı, Hurmalıbük, Kızılağaç, Alabara (Gölyeri), Çakal koyları bulunur.

2.Körmen Limanı  :  Körmen Limanı Datça yarımadasının kuzey çıkıntısı olan İnceburun’un 2,7 deniz miligüney batısındadır. Balıkçı tekneleri için küçük, gemiler ve yatlar için büyük iki havuzdan oluşur. Tüm yönleri ile rüzgarlara kapalıdır. Bodrum’dan gelen feribotlar bu limana yanaşır. Datça’ya kara uzaklığı 8 km olup Körmen’e köy münübüsleri çalışır. Limanda bir lokanta bulunmaktadır. Çevresi düz ve çıplaktır.

    Körmen limanından devam ederek Damlacık koyuna ulaşılır. Burada Kayalılar döneminden kaldığı sanılan, dağın eteğine tırmanan yüz metre civarındaki uzunluktaki özel  yontu merdiven dikkati çeker.

3.Mersincik Limanı : Gökova Körfezi’nin son demirleme yeri burasıdır. Mersincik Adası’nın 1,5 deniz mili güneydoğusunda yer alır. Kuzeydoğu’ya açık limanı yüksek ormanlık dağlar çevreler. Güneyucunda küçük Mersincik Köyü vardır.

4.Knidos    Limanları : Mersincik limanını, Murdela koyu ve İskambil koyu takip eder. İskandil burnundaki fener dönülmekle Ege’nin son koyu olan Knidos’un küçük limanına gelinir. Küçük liman zamanla toprakla dolduğu içn derinliği ancak 1 m civarındadır. Küçük limanın karşısında Knidos’un Büyük Limanı’na denizden gelmek için Datça Yarımadasının Ege ve Akdeniz’i ayırannoktasını belirten Deveboynu burnunu geçmek gerekir. Deveboynu burnunda bir fener vardır.

Büyük liman Akdeniz’in Mavi Yolculuktaki ilk koyudur. Tekneler Büyük Limanda demirlerler.Limanın girişini iki antik dalgakıran oluşturur. Güneybatı’daki hala oldukça sağlam durumdadır. Güneydoğu’daki ise çökmüş ve sulara gömülmüştür. Liman girişi yaklaşık 160 m genişliğindedir. Plajın arkasındaki lokantaların uzun ahşap iskeleleri vardır. İskelelerin 20 m önünde deinlik 3 m’dir. Sert meltem rüzgarlarında en iyi demirleme yeri Antik Tiyatro’nun önüdür. Derinliği yedi metredir. Güney ve Güneydoğu’dan sert rüzgarlarestiğinde büyük limanlar kullanılmaz. Limanda içme suyu ile lokantalar ve bir pansiyon vardır. Datça’dan Knidos’a gelen kara yolu limanda son bulur.

5.Palamut Bükü ve Limanı  : Bu demirleme yeri Knidos’un yaklaşıık 5,5 deniz mili doğusundadır. Divan Bumu’nu döndükten sonra 1 deniz mili kadar kuzeydoğuda bir girintidir. Plajın ortasında pas rengi dik bir yarık vardır.

   Bir önceki demirleme yerinin 0,8 deniz mili kuzeydoğusunda küçük Palamut Köyü ve İki değişik uzunlukta dalgakıranın oluşturduğu dörtköşe havuzlu limanı yer almaktadır. Uzun dalgakıran, kuzeydoğu yönünde kıyıya paralel olarak uzanmaktadır. Kısa dalgakıran ise güneydoğu yönünde uzanır ve kıyıya dik açı yapar. Limanın içindeki derinlik kuzeydoğu yönünde uzanan dalgakıran boyunca ortalama 3-4 m olarak ölçülmektedir. Kuzeybatıya gidildikçe derinlik hızla alçalmaktadır. Su kesimi 3 metreden az yatlar için Palamut iyi bir koruyucu limandır.

6. Mesudiye-Adatepe Koyu : Palamut Bükü limanının 3,5 deniz mili doğusunda güneye doğüru uzanan Adatepe burnunun kuzeydoğusunda olağanüstü güzellikte Adatepe Koyu yer alır. Küçük, kayalık bir burun  olan Ova Burnu ve önündeki kaya serpintileri kıyıyı ikiye ayırır. Önce ova bükü diye isimlendirilen Büyük koy, doğusunda da Hayıt Bükü diye isimlendirilen  Küçük koy yer alır. Koylarda plaj,lokantalar ve opansiyonlar vardır. Arkada ise verimli ovalar uzanır...

7. Mağara Koyu : Datça Yarımadası’nın güneydoğusunda,Parmak Burnu ile Kel Burnu arasında bulunur. Bu geniş koy İnce Burun’un 2,3 deniz mili kuzeybatısında yer alır. Koyun doğu girişinde bir Mağara vardır. Burası ormanlarla kaplıdır. Güney rüzgarlara açıktır.

8. Kargı Koyu :Kargı Koyu İnce Burun’un yaklaşık 2,6 deniz mili kuzeyinde yer alır. Kuzey ve güneybatı rüzgarlarına kapalıdır. Doğu ve güneydoğu yönlerine ise açıktır.

9. Datça İskelesi : Datça İskelesi fenerle işaretlenmiş İnce Burnu’nun 4 deniz mili kuzeyindedir. Doğuya Çıkan bu yarımada, Datça Koyu’nu bir kuzey, bir de güney olmak üzere iki limana böler. Yarımadanın güney yakasındaki küçük liman havuzu, güneydoğu yönünde bir dalgakıran ile korunmaktadır. Sahilde orta yükseklikte dağlar görülür, iç kısımlarında ise bereketli bir ova uzanır. İlçenin güneybatısında sahilde suyu yarı tatlı, yarı tuzlu bir göl vardır.

 10. Çiftlik Limanı : Datça İskelesi’nin yaklaşık 10 deniz mili doğu-kuzeydoğusunda yer alır. Bu limanın doğusunda Adatepe Yarımadası, güneydoğusunda ise Çiftlik Adası vardır.buradaki tatil köyü limanın tanınmasına yardımcı olur.

11. Kuruca Bükü : Çiftlik Limanı’nın doğusunda Adatepe Burnu ile Bozan Burnu arasında Kuruca Bükü yer alır. Dağlarla çevrili koyun batısındaki Adatepe Yarımadası, kara ile alçak ve kumsal bir kıstakla bağlanmıştır.

12. Bencik Koyu : Bencik Fiyordu Kurucu Bükünün 7,3 deniz mili doğusundadır. Burası yaklaşık 1,5 deniz mili karaya doğru girer ve Datça Yarımadasının en dar yerini meydana getirir. Fiyord tüm rüzgarlara kapalıdır. Koyun girişinde Dişlice adası bulunmaktadır. Bu ada dik kaya duvarları ile etkileyicidir. Fiyordun dip kısmı oldukça sığ ve bataklıktır. Koyun manzarası olağan üstü güzelliktedir. Bencik koyunda zevke göre bir çok yerde demirleme imkanları vardır. Bencik koyunun batısı Datça’ya, doğusu Marmaris’e aittir. Bencikle Datça sınırı, dolayısıyla Datça Koyu son bulur.

Sayfa Tasarımı Lidya Web Team © 2003